maanantai 24. syyskuuta 2012

Unelmatorttu

Teki mieli jotain hyvää, joten leivoin lapsuuden herkkua: unelmatorttua voi-sokeritäytteellä.

Unelmatorttu

Ainekset

1,5 dl sokeria
4 kananmunaa (joista yksi keltuainen täytteeseen)
1 dl ohratärkkelystä
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3-4 dl tomusokeria
100 g voita
1 kananmunan keltuainen

Rikotaan kananmunat kulhoon ja otetaan samalla yksi keltuainen talteen täytettä varten. (Ei haittaa jos jää vähän valkuaista mukaan, ja varmaan vois käyttää kokonaisenkin kananmunan täytteeseen, en ole koskaan kokeillut.) Lisätään sokeri ja vatkataan munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään siivilän läpi vaahtoon. Tässä vaiheessa ei kannata sekoittaa enempää kuin ainesten sekoittumiseen tarvitsee, että ilmavuus ei häviä.

Kaadetaan taikina uunipellille ja paistetaan 225 asteessa noin seitsemän minuuttia. Pinta palaa aika helposti, joten kannattaa välillä vilkuilla uuniin. Taikina nousee aika paljon, mutta menee kyllä hieman kasaan uunista ottamisen jälkeen.



Heti uunista ottamisen jälkeen taikinalevy kumotaan sokeroidulle leivinpaperille ja annetaan jäähtyä. Minulla taikina aina tarttuu sen verran alkuperäiseen leivinpaperiin, että tämä vaihe onnistuu ihan vain leivinpaperista nostamalla, niin ei tarvitse koko peltiä kääntää ympäri. Toisen ihmisen avulla voisi tuo pellin kääntäminenkin onnistua, yksinään siinä en ainakaan minä onnistu polttamatta itseäni. En ole testannut irtoaako alkuperäinen leivinpaperi levystä paremmin heti vai jäähtyneenä, yleensä otan sen heti irti.














Taikinalevyn jäähtyessä tehdään täyte. Voin kannatta olla huoneenlämpöistä, itse käytän sen pikaisesti mikrossa, niin että se on pehmeää ja helppoa sekoittaa. Voihin sekoitetaan ensin osa tomusokerista. Tämän jälkeen lisätään keltuainen voimakkaasti sekoittaen - jos sekoittaa liian hitaasti, voi juoksettuu. Tuo sokerin lisääminen alussa vähentää kokemukseni mukaan tätä juoksettumisen riskiä, samoin se että voi on kunnolla pehmeää, sekoittaminen on silloin helpompaa.

Lisätään loppu sokeri, määrä riippuu siitä kuinka sokerisesta täytteestä tykkää. Välillä maistelemalla selviää. Täytteeseen voi myös lisätä vaniljasokeria, jos siitä pitää. Valmis täyte levitetään jäähtyneelle taikinalevylle tasaisesti, ja levy rullataan. Rullan ympärille kääräistään levyn alla ollut leivinpaperi ja rulla laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Noin tunnin-parin kuluttua täyte on jähmettynyt ja kääretorttu sopivaa leikattavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti