maanantai 3. syyskuuta 2012

Kaalilaatikko

En käyttänyt tuohon edelliseen keittoon kuin neljänneksen kaalista, joten loppu lymyili vielä jääkaapissa. Käyttöön siis ja kaalilaatikon tekoon. Lapsena en sietänyt ollenkaan kaaliruokia, enkä vieläkään pidä raa’asta kaalista, mutta kypsennettynä se on ihan hyvää. Kaikesta oppii näköjään tykkäämään, kun tarpeeksi monta kertaa maistelee.

Kaalilaatikko

















Ainekset

¾ kaalia, n. 1,5 kiloa
600g naudan paistijauhelihaa
2 dl puuroriisiä
kaksi porkkanaa
sellerin varsi
kolme pientä sipulia
kaksi kananmunaa
5 dl maitoa
vettä
pippuria
suolaa
meiramia

Aloitin laittamalla riisit kiehumaan noin puoleen siitä vedestä, joka paketin keitto-ohjeessa luki, lisäksi laitoin veteen hieman suolaa. Riisien kiehuessa pilkoin kaalin isoon kattilaan ja lisäsin noin litran vettä ja laitoin levylle kiehumaan/höyrystymään – vesi ei peittänyt kaikkea kaalia, ja itse asiassa otin vielä toisen kattilan avuksi, kun ensimmäinen tuntui tulevan liian täyteen. Kaalin sekaan suikaloin porkkanat ja pilkoin sellerin.

Kaali sai pehmitä aika pitkään kattiloissa, ei kuitenkaan ihan kypsäksi asti, mutta läpikuultavaksi. Riisin otin pois levyltä kun suurin osa vedestä oli imeytynyt siihen ja pilkoin sipulin riisin sekaan. Olisin yhtä hyvin voinut lisätä sipulin muiden vihannesten joukkoon, mutta kattilat olivat jo valmiiksi turhan täynnä.

Kaalin kiehuessa paistoin jauhelihan pannulla ja siirsin lautaselle jättäen lihasta irronneen nesteen kuitenkin pannulle. Lisäsin nesteeseen jonkin verran kaalin keittolientä sekä mausteet, noin kaksi teelusikallista kutakin, pippuria ehkä vähemmän. Annoin tämän nesteen kiehua jonkin aikaa ja otin talteen sen mikä jäi jäljelle, noin puolitoista desiä.

Valutin veden pois vihannesten seasta ja sekoitin ne yhteen jauhelihan ja riisin kanssa. Ihan kaikkea en saanut kerralla sekaisin, vaan kaalia jäi hiukan yli. Siirsin seoksen kahteen uunivuokaan ja lisäsin päälle vielä ylijäämäkaalit - juuri ja juuri riitti tuo kaksi vuokaa tälle määrälle. Otin pannulla keittämäni nesteen, lisäsin siihen maitoa niin että nestettä tuli yhteensä 6,5dl, eli tässä tapauksessa maitoa tuli puoli litraa. Sekoitin joukkoon kaksi kananmunaa ja kaadoin nesteen vuokiin. Nestettä tuli noin 4 desiä vuokaa kohden, tämän totesin jälkikäteen ihan sopivaksi määräksi, ei tullut liian kuivaa eikä liian vetistä.







Paistoin laatikoita uunissa 200 asteessa noin kaksi tuntia peittäen ne foliolla puolivälin paikkeilla. Hyvää tuli ja parhaiten maistuu puolukkahillon tai –survoksen kanssa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti