tiistai 11. syyskuuta 2012

Porsaan ulkofilettä ja lohkoperunoita

Uuniruuat on siitä helppoja, ettei tarvitse itse olla aktiivisesti lieden ääressä. Tänään tein marinoitua porsaan ulkofilettä ja lohkoperunoita.

Porsaan ulkofile uunissa

Ainekset

Noin 800g pala porsaan ulkofilettä
Marinadi
 3rkl öljyä
 2 rkl omenaviinietikkaa
 2 rkl soijakastiketta
 1 rkl sinappia
 1 rkl hunajaa
 1 tl inkivääriä
 1tl mustapippuria
 1tl suolaa
 1tl rosmariinia
 1 tl paprikajauhetta

Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään. Helpoiten lihan saa marinoitumaan laittamalla sen pussiin ja kippaamalla marinadin perään. Pussi solmitaan kiinni ja käännellään niin että marinadia on joka puolella. En oikein tiedä mikä olisi sopiva aika marinoitumiselle, itse annan lihan seistä marinadissa noin päivän ennen valmistusta. Pussi kannattaa laittaa johonkin astiaan, ettei se mahdollisesti vuotaessaan sotke koko jääkaappia. Lihan alkuperäinen pakkaus on ihan hyvä tähän tarkoitukseen.

File kypsennetään uunissa 125 asteessa rasvapuoli ylöspäin. Liha on kypsää siinä 75-80-asteisena. Mitään tiettyä kypsennysaikaa on vaikea sanoa, se riippuu lihapalan muodosta ja koosta. Kannattaa käyttää paistolämpömittaria. Lämpömittarin kärki työnnetään keskelle lihaa. Itselläni meni reilu tunti siinä, että liha oli keskeltä 80-asteista. Lihan annetaan seistä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.



Lohkoperunat

Ainekset

Perunaa
Öljyä
Oreganoa
Rosmariinia
Paprikajauhetta
Grillimaustetta
Suolaa
Valkosipulia

Perunat pestään ja leikataan suunnilleen samankokoisiksi lohkoiksi. Öljy, mausteet ja perunalohkot laitetaan kannelliseen astiaan. Kansi suljetaan ja astiaa ravistellaan niin, että kaikkien perunoiden pinnassa on öljyä ja mausteita. perunat kypsennetään uunissa, tässä tapauksessa yhdessä porsaan fileen kanssa, eli 125 asteessa reilu tunnin ajan. Ainesten määrä riippuu syöjien määrästä, itse käytän saman verran perunaa kuin käyttäisin, jos vain keittäisin perunat. Mausteita ja öljyä en juuri mittaile, jos niitä tulee liikaa jäävät ylimääräiset sekoitusastiaan. Veikkaisin että öljyä käytän pari ruokalusikallista ja mausteita teelusikallisen kutakin - valkosipulia vähän reilummin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti