torstai 13. syyskuuta 2012

Pinaatti- ja porkkanaletut

Jääkaapissa oli vanhenevia kananmunia, ruokakermaa ja maitoa. Lettuja tekemällä saa kaikki nuo käytettyä ja lisäksi saa hyvää ruokaa. Piti saada aikaiseksi ihan kunnon ruokaa, joten tein letuista pinaatti- ja porkkanaversioita peruslettujen sijaan.

Pinaatti- ja porkkanletut



Ainekset

5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 porkkana
Noin 80 g pakastepinaattia
suolaa
paistamiseen voita

Itselläni oli jääkaapissa ruokakerman jämä, korvasin sillä osan maidosta (noin 1 dl kermaa ja 4 dl maitoa). Pinaattia käytin suunnilleen puolet 150 gramman pussista, neljä tuollaista klönttiä.

Ensiksi tein lettutaikinan turpoamaan, eli vispasin keskenään maidon, jauhot, kananmunat ja suolan (noin puoli teelusikallista). Kuorin porkkanan, ja koska en jaksanut raastaa sitä, tein siitä lastuja kuorimaveitsellä, eli käytin veistä samoin kuin kuoriessa ja otin lastut talteen. (Toki kuorimaveitsi ja porkkana kannattaa huuhtoa kuorimisen ja lastujen veistelyn välissä ettei ruokaan päädy multaa.) Esikypsensin porkkanalastut kattilassa: laitoin lastut kylmään veteen ja otin pois liedeltä kun vesi alkoi kiehua. Valutin lastut ja hienonsin niitä vähän sauvasekoittimella. Porkkanan voi myös kypsentää ihan kypsäksi ja tehdä survoksen, jos ei halua porkkanan rakenneta lettuihin. Pinaatin sulatin mikrossa.

Jaoin lettutaikinan kahteen osaa ja toiseen sekoitin jäähtyneen porkkanan, toiseen pinaatin. Ensimmäinen lettu meni pieleen, kuten kuuluukin, mutta muut onnistuivat hyvin. Ennen jokaista lettua lisäsin pannulle hieman voita ja käänsin letun kun se oli hyytynyt pintaan asti. Levy oli melko kuumalla, muttei kuitenkaan täysillä. (Minun liedessäni asteikko on 1-9, levy oli seiskalla.) Molemmista taikinoista tuli kuusi lettua, taikinaa laitoin vajaan desin per lettu.

Pinaattiletut syön itse puolukoiden kanssa, porkkanalettujen kanssa söin tällä kertaa fetajuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti