keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Kolme kuivakakkua

Joulu tulee! Kuivakakut sopivat hyvin sekä joulupöytään että viime hetken lahjaksi, jos tavataloissa ravaaminen ei houkuttele. Tässä siis kolme erilaista, kaksi jouluisempaa ja yksi suklainen.

Omenakakku


Ainekset kahteen pieneen kakkuun


130g voita (n. 2/3 200g:n paketista)
1 1/3 dl sokeria
2 kananmunaa
3 1/3 dl vehnäjauhoa
1 1/3 tl leivinjauhetta
2 dl omenasosetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä

Vuokien voiteluun voita ja korppujauhoja.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita loput kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Lisää kuivat aineet.

Voitele ja korppujauhota kaksi pientä vuokaa ja jaa taikina niihin. Paista uunissa 175 asteen lämpötilassa noin 45 minuuttia.

Jouluinen maustekakku


Ainekset kahteen pieneen kakkuun


130g voita (noin 2/3 200g:n paketista)
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/3 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 1/3 tl kanelia
1 1/3 tl inkivääriä
1 1/3 tl pomeranssinkuorta
1 maustemitta neilikkaa
1/2 dl appelsiinimehua

Vuokien voiteluun voita ja korppujauhoja.
Vaahdota voi ja fariinisokeri. Sekoita keskenään loput kuivat aineet. Lisää kananmunat yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon voimakkaasti sekoittaen. Lisää kuivat aineet ja appelsiinimehu taikinaan.

Voitele ja korppujauhota vuuat ja jaa taikina niihin. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Tiikerikakku

Ainekset yhteen keskikoiseen kakkuun

200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/3 dl appelsiinimehua
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa

Vuuan voiteluun voita ja korppujauhoja.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot ja lisää ne sekä vaniljasokeri taikinaan.

Ota erilleen noin kolmannes taikinasta. Lisää siihen kaakaojauhe siivilän läpi, sekä maito. Lisää jäljelle jääneeseen taikinaan appelsiinimehu.

Voitele ja korppujauhota vuoka. Laita vuokaan puolet vaaleasta taikinasta, sen päälle suklainen taikina ja vielä loput vaaleasta taikinasta. Tasoita pinta ja pistele kakkua haarukalla, jotta kerrokst hieman sekoittuvat.

Paista 175 asteessa noin 55 minuuttia.


Yleisiä ohjeita:

Lisättäessä kananmunia voi-sokerivaahtoon taikina saattaa juoksettua. Nopea sekoitaminen estää tämän, mutta itse en aina jaksa sekoittaa tarpeeksi voimakkaasti. Lisäapua tuo, jos jauhoja lisää voi-sokeri seokseen pari lusikallista, sekoittaa joukkoon yhden kananmunan, ja lisää taas hieman jauhoja ennen seuraavaa kananmunaa.

Kuivakakku kohoaa helposti keskeltä enemmän kuin reunoilta. Voit vähäntää tätä tekemällä kakun pinnalle uran lusikalla niin, että pinta on kovera kun laitat kakut uuniin.

Kuivakakun kypsyyttä voi testata puutikulla: kypsästä kakusta ei tartu taikinaa tikkuun. Grillitikulla tökkääminen on helpompaa kuin hammastikulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti