maanantai 22. lokakuuta 2012

Uunikalaa pinaatti-sienitäytteellä

Eipä ole hetkeen ollut aikaa kirjoitella tai tehdä sellaista ruokaa, josta olis mielekästä kirjoittaa. Ruuanlaitolle on ollut vähän aikaa, ja ollaan sitten syöty enimmäkseen paketti lihasuikaleita ja pussi pakastevihanneksia -tyyppisiä ratkaisuja. Mutta pari päivää sitten oli aikaa ja kaupassa kohtuuhintaista kalaa.

Uunikala pinaatti-sienitäytteellä

Ainekset

Noin 1-1,5 kiloinen kokonainen kala (itse käytin siikaa, oli valmiiksi avattu)
200 g herkkusieniä
150 g pakastepinaattia
1 tomaatti
1 sipuli
25 g voita
tilliä (tuoreena, pakasteena tai kuivattuna)
suolaa
sitruunapippuria
persiljaa
inkivääriä

Aloitetaan tekemällä täyte. Kuumalle pannulle laitetaan voi, ja kun se on sulanut, lisätään pilkotut sienet, tomaatti, ja sipuli. Kuumentuneeseen seokseen lisätään pinaatti, ja pidetään levyllä kunnes pinaatti on sulanutta ja seoksesta on myös haihtunut hieman nestettä pois - kala on helpompi täyttää vähemmän juoksevalla massalla. Täyte maustetaan suolalla, sitruunapippurilla, persiljalla ja hivenellä inkivääriä. Viimeisen voi jättää pois, jos ei siitä tykkää, itse olen viimeaikoina laittanut inkivääriä vähän joka ruokaan.


Täytteen jäähtyessä käsitellään kala. Se mitä tarvitsee tehdä riippuu tietysti siitä kuinka käsitellyn kalan on ostanut. Omastani oli jo avattu vatsa ja poistettu sisäelimet, joten minulle jäi huuhtelu ja suomustaminen. Suomut lähtivät siiasta helposti, kun pyrstöstä laittoi sormet suomujen alle ja työnsi nahan suuntaisesti kohti päätä. Eivätkä edes lennelleet mihin sattuu.
Suomustamisen lisäksi poistin kalasta isoimmain osan selkärankaa ja ruotoja, jotta täyte mahtuisi paremmin ja kalaa olisi mukavampi syödä. Tämä oli yllättävän helppoa, katkaisin rangan läheltä päätä ja vedin sormin irti. Yhtenä palana se ei lähtenyt, vaan noin viiden sentin pätkissä. Kovin paljoa itse lihaa ei lähtenyt rangan ja ruotojen mukana irti. Osa ruodoista ei lähtenyt rangan kanssa, vaan nypin ne sormin. Kun vetää ruodon suuntaan, liha ei repeile turhaan. Tosin kun kalan on täyttämässä, ei sillä liene väliä miltä sisus näyttää. Kovin kaunista ei tässä vaiheessa ollut.

Ennen täytettä maustetaan kala sisältä suolalla, tillillä ja sitruunapippurilla. Laitetaan täyte sisään ja suljetaan kala. Itse "ompelin" kalan vatsapuolen kiinni grillitikuilla puhkoen reiät tikkuja varten veitsellä nahkaan. Kalan pintaan vielä reilusti suolaa, sitruunapippuria ja tilliä ja lisäksi korppujauhoa, niin tulee kaunis pinta. Paistetaan uunissa 200 asteessa 45-60 minuuttia. Itsellä oli melkein tunnin, ei kuivunut ja tuli hyvää noin.



Kovin kaunis annos tämä ei lautasella ollut. Ehkä en vain osannut nostaa kalaa ja täytettä tarpeeksi varovasti lautaselle, tai kala oli vähän ylikypsää ja siksi muhjuista. Mutta ei sen väliä, oli oikein hyvää. Täytettä oli vähän liikaa tähän kalaan (noin kilon kokoinen ilman sisälmyksiään), joten vähän isompi kala tai vähemmän täytettä. Ja jos rankaa ei poista, ei täytteestä varmaan mahdu kuin puolet tämän kokoiseen kalaan. Ja muistakaahan syödä ne poskilihat, tämänkokoisesta kun sellaisetkin löytyy. Parhaat osat koko otuksessa.

2 kommenttia:

  1. ai että siika on kyllä parasta! tein tätän tyyppistä juhannuspöytään ja oli herkkua :)

    http://siivujaonnesta.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Jee, ensimmäinen kommenttini. :) Kiitos. Itse en edes muista milloin olen viimeksi siikaa syönyt, yleensä vaan lohta tai pienempiä kaloja. En edes muistanut miltä se maistui, joten täytevalintakin meni arpomalla - en ollut yhtään varma sopiiko nuo siikaan. Onneksi osui nappiin ja ainakin omasta mielestäni sopi.

    VastaaPoista