Kävin aikaisemmin
tällä viikolla vanhempieni luona, ja äiti laittoi taas mukaan kasan palstansa
satoa. Sain porkkanoita, perunoita, punajuuria, kesäkurpitsaa, sipuleita ja
kurkkua. Tänään hyödynsin punajuuria ja tein Lindströmin pihvejä. Kouluaikoina
en voinut sietää tätä ruokaa. Ehkä ne pihvit olivat liian etikkaisia, en oikein
muista. Epäilyttäviä ne minusta ainakin olivat, pelkkää punaista massaa, josta
ei pysty sanomaan mitä siinä on. Uskalsin kuitenkin kokeilla, olenhan muutenkin
oppinut pitämään entisistä inhokeista.
Lindströmin
pihvit
Ainekset
Noin 400g naudan
jauhelihaa
Puolitoista
punajuurta
1 dl
korppujauhoja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
Kolme pientä
sipulia
3 valkosipulin
kynttä
½ rkl
viinietikkaa
suolaa
pippuria
oreganoa
voita paistamiseen
Ensin kuorin ja
raastoin punajuuren ja kuutioin sekaan sipulin sekä valkosipulin. Kypsensin
tätä seosta pannulla jonkin aikaa, en ihan kypsäksi asti, mutta melkein. Aikaa
en tullut katsoneeksi, maistelin milloin oli sopivaa. Punajuurten vielä
kypsyessä sekoitin kerman, kananmunan, korppujauhot ja mausteet (noin
teelusikallinen kutakin).
Punajuuren
jäähdyttyä sekoitin kaikki ainekset taikinaksi. Tasakokoisten pihvien muotoilu
käsin ei ihan minulta onnistu, joten tein taikinasta levyn leikkuulaudalle, ja
jaoin sen siinä suunnilleen samankokoisiin osiin. Osat olisi kannattanut vielä
muotoilla pihveiksi käsissä eikä laudalla, olisivat irronneet helpommin kun
tuli aika siirtää ne pannulle. Ensi kerralla sitten.
Paistoin pihvejä
pannulla noin kymmenen minuuttia. Hetken aikaa sain pähkäillä mistä ihmeestä
tietäisin pihvien olevan kypsiä, kun punajuuren takia ne olivat niin punaisia,
ettei värin vaihtumista voinut huomata. Muistin kuitenkin paistilämpömittarini,
se on sellainen elektroninen versio eikä perinteinen, joten se mittaa
lämpötilan nopeasti. Mittailin sillä pihvieni sisälämpötilaa, ja koska
keittokirjani mukaan naudanliha on kypsää 75-asteisena, otin pihvit pannulta
kun ne olivat noin 80-asteisia. Eipä se hirveästi haittaisi, jos eivät ihan
täysin kypsyneet, sillä liha oli pelkkää nautaa – sianlihan kanssa pitäisi olla
tarkempi.
Pihveistä tuli
oikein hyviä, ja mielessä kirosin kouluruokalat siitä hyvästä, että niissä
saamieni Lindströmin pihvien takia en ole vuosiin uskaltanut kokeilla niitä missään.
Ainoa ongelma oli pihvien pysyminen koossa. Ehkä punajuurta oli liikaa tai
kananmunaa liian vähän, en oikein tiedä. Eivät tosin tavallisetkaan
jauhelihapihvit minulla kovin hyvin ehjinä säily. Pitäisi varmaan malttaa
painella raa’at pihvit tiiviimmiksi ennen paistamista.
Pihvien kanssa
oli keitettyjä perunoita sekä ihan tavallista salaattia: jäävuorisalaattia,
tomaatti ja kurkkua. Punajuurten lisäksi tämän päivän ruuassa sipulit,
valkosipulit, perunat ja kurkut olivat äidin kasvattamia. Mukavaa kun on joku,
jolta saa tuoreita vihanneksia ja vielä ilmaiseksi. Muiltakin sukulaisilta on
tänä syksynä tulossa vielä ainakin omenoita ja luumuja, joten niistäkin on
luultavasti luvassa joitain ruokia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti