Kaalilaatikko
Ainekset
¾ kaalia, n. 1,5
kiloa
600g naudan
paistijauhelihaa
2 dl puuroriisiä
kaksi porkkanaa
sellerin varsi
kolme pientä
sipulia
kaksi kananmunaa
5 dl maitoa
vettä
pippuria
suolaa
meiramia
Aloitin
laittamalla riisit kiehumaan noin puoleen siitä vedestä, joka paketin keitto-ohjeessa
luki, lisäksi laitoin veteen hieman suolaa. Riisien kiehuessa pilkoin kaalin
isoon kattilaan ja lisäsin noin litran vettä ja laitoin levylle
kiehumaan/höyrystymään – vesi ei peittänyt kaikkea kaalia, ja itse asiassa otin
vielä toisen kattilan avuksi, kun ensimmäinen tuntui tulevan liian täyteen.
Kaalin sekaan suikaloin porkkanat ja pilkoin sellerin.
Kaali sai pehmitä
aika pitkään kattiloissa, ei kuitenkaan ihan kypsäksi asti, mutta
läpikuultavaksi. Riisin otin pois levyltä kun suurin osa vedestä oli imeytynyt
siihen ja pilkoin sipulin riisin sekaan. Olisin yhtä hyvin voinut lisätä
sipulin muiden vihannesten joukkoon, mutta kattilat olivat jo valmiiksi turhan
täynnä.
Kaalin kiehuessa
paistoin jauhelihan pannulla ja siirsin lautaselle jättäen lihasta irronneen
nesteen kuitenkin pannulle. Lisäsin nesteeseen jonkin verran kaalin
keittolientä sekä mausteet, noin kaksi teelusikallista kutakin, pippuria ehkä
vähemmän. Annoin tämän nesteen kiehua jonkin aikaa ja otin talteen sen mikä jäi
jäljelle, noin puolitoista desiä.
Valutin veden
pois vihannesten seasta ja sekoitin ne yhteen jauhelihan ja riisin kanssa. Ihan
kaikkea en saanut kerralla sekaisin, vaan kaalia jäi hiukan yli. Siirsin
seoksen kahteen uunivuokaan ja lisäsin päälle vielä ylijäämäkaalit - juuri ja
juuri riitti tuo kaksi vuokaa tälle määrälle. Otin pannulla keittämäni nesteen,
lisäsin siihen maitoa niin että nestettä tuli yhteensä 6,5dl, eli tässä
tapauksessa maitoa tuli puoli litraa. Sekoitin joukkoon kaksi kananmunaa ja
kaadoin nesteen vuokiin. Nestettä tuli noin 4 desiä vuokaa kohden, tämän
totesin jälkikäteen ihan sopivaksi määräksi, ei tullut liian kuivaa eikä liian
vetistä.
Paistoin laatikoita uunissa 200 asteessa noin kaksi tuntia peittäen ne foliolla puolivälin paikkeilla. Hyvää tuli ja parhaiten maistuu puolukkahillon tai –survoksen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti